Ο Άρης σήμερα έχει μια αρκετά λεπτή ατμόσφαιρα, ο όγκος των αερίων (κυρίως διοξείδιο του άνθρακα) στην ατμόσφαιρά του είναι μικρότερος από το 1% εκείνου της Γης.
Ωστόσο τα στοιχεία που έχουμε από την επιφάνεια του Άρη δείχνουν ότι ο πλανήτης ήταν κάποτε πολύ πιο ζεστός και υγρός από ότι είναι σήμερα.
Τι συνέβη στην ατμόσφαιρά του Άρη;
Η ατμόσφαιρα του Άρη πρέπει κάποτε να ήταν πολύ παχύτερη, αυτό δημιούργησε ένα ισχυρό θερμοκήπιο που παγίδευέ το φως του ήλιου.
Χάρη στις πολυάριθμες αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη, γνωρίζουμε τώρα ότι πριν από περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, ο Άρης είχε ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο.
Το μαγνητικό πεδίο του Άρη δημιουργήθηκε ακριβώς όπως και της Γης, με τη μεταφορά ρευμάτων λιωμένων μετάλλων στον πυρήνα του πλανήτη. Αλλά σε αντίθεση με τη Γη, ο πυρήνας του Άρη πάγωσε αρκετά ώστε να απενεργοποιηθεί το μαγνητικό του πεδίο.
Χωρίς αυτό το μαγνητικό πεδίο, ο πλανήτης ήταν λιγότερο προστατευμένος από τον ηλιακό άνεμο, από το ρεύμα των ενεργειακών φορτισμένων σωματιδίων που ρέουν από τον ήλιο.
Ο ηλιακός άνεμος απογύμνωσε το μεγαλύτερο μέρος της ατμόσφαιρας του Άρη. Αυτό συνέβη μέσα σε εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, αφότου ο πλανήτης έχασε το μαγνητικό του πεδίο.
Αυτή η διαδικασία ήταν γρήγορη επειδή ο ήλιος περιστρεφόταν πολύ πιο γρήγορα όταν ήταν νέος. Γεγονός που έκανε τον ηλιακό άνεμο πιο επιθετικό.
Η απώλεια ενός μεγάλου τμήματος της ατμόσφαιρας του Άρη στο διάστημα, ήταν η κύρια αιτία της μετάβασης του από ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον, στο σημερινό κρύο και ξηρό.
Αντίθετα η Γη διατήρησε το μαγνητικό της πεδίο, το οποίο εκτρέπει τον ηλιακό άνεμο, και συνεπώς διατήρησε την ατμόσφαιρά της επιτρέποντας να αναπτυχθεί ζωή.
Τα πρώτα στοιχεία για την ατμόσφαιρα του Άρη μεταδόθηκαν το 2014 από την αποστολή Maven της NASA, ενός δορυφόρου που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Άρη. Πραγματοποιώντας περισσότερες από 4.000 ελλειπτικές τροχιές, μελέτησε την απώλεια της ατμόσφαιρας και του νερού, από τον έρημο σήμερα πλανήτη.