Μήπως ζούμε σε παράλληλα σύμπαντα; Ή το σύμπαν στο οποίο ζούμε δεν είναι το μοναδικό; Εδώ βρίσκονται οι τέσσερις πιο επικρατούσες θεωρίες πολλαπλών συνόλων.
Η θεωρία των παράλληλων κόσμων δεν είναι καινούργια ιδέα, ο όρος πολυσύμπαν έχει χρησιμοποιηθεί ήδη από το 1895.
Αλλά τι ακριβώς είναι τα παράλληλα σύμπαντα;
Η θεωρία των παράλληλων συμπάντων δηλώνει ότι πολλά σύμπαντα υπάρχουν παράλληλα μεταξύ τους μέσα σε ένα μεγάλο σύμπαν. Η ιδέα αυτή δεν βρίσκει σύμφωνούς όλους τους επιστήμονες. Αλλά ένας κοσμολόγος, ο Ράνγκα-Ραμ Χάρι (Ranga-Ram Chany). Από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, πιστεύει ότι μπορεί να έχει εντοπίσει ένα παράλληλο σύμπαν.
Ο Χάρι χρησιμοποιώντας δεδομένα από το τηλεσκόπιο Planck εντόπισε άγνωστα μέχρι σήμερα λαμπερά σημεία στον χάρτη της ακτινοβολίας μικροκυμάτων, η οποία διαπερνά μέχρι σήμερα το Σύμπαν ως «απόηχος» της αρχικής Μεγάλης Έκρηξης.
Αυτό που βρήκε ήταν περιοχές που ήταν πολύ πιο φωτεινές από ό, τι θα έπρεπε, σχεδόν 4.500 φορές πιο φωτεινές.
Αυτό το εύρημα είναι σύμφωνο με την ιδέα ότι τα παράλληλα σύμπαντα που προσκρούουν αφήνουν πίσω τους κάποιο «αποτύπωμα» με τη μορφή δακτυλίου καυτών φωτονίων κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης.
Η κοσμική έρευνα φόντου μικροκυμάτων, οι αναλύσεις και η ερμηνεία είναι εξαιρετικά δύσκολες και ο Χάρι παραδέχεται ότι υπάρχει πιθανότητα 30% τα ευρήματά του να είναι απλώς θόρυβος ή διαστημική σκόνη.
Ελπίζει να έχει περισσότερα αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια, αλλά πιθανότατα δεν θα έχει αποδείξεις τις υποθέσεις του έως ότου η επόμενη γενιά της τεχνολογίας διαστημικής σάρωσης ολοκληρωθεί, σε 15-20 χρόνια.
Η πρόοδος της τεχνολογίας διαστημικής σάρωσης θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην απόδειξη της ύπαρξης όχι μόνο για τα παράλληλα σύμπαντα, αλλά και άλλων υποθετικών μορφών που έχουν να κάνουν με το πολυσύμπαν.
Πόσες άλλες θεωρίες για τα σύμπαντα υπάρχουν;
- Άπειρα σύμπαντα
Το άπειρο σύμπαν είναι αυτό που είναι επίπεδο και εκτείνεται απείρως στο χώρο και το χρόνο. Δεδομένου ότι υπάρχει ένας πεπερασμένος τρόπος με τον οποίο τα σωματίδια μπορούν να τακτοποιηθούν σε ένα άπειρο σύμπαν. Αυτές οι ρυθμίσεις θα επαναληφθούν. Αυτό σημαίνει ότι αν κοιτάξετε αρκετά μακριά, θα συναντιόσασταν με άπειρες εκδοχές του εαυτού σας. Κάποιοι που θα ζούσαν την ίδια ακριβώς ζωή όπως τώρα, και άλλες που θα είναι εντελώς διαφορετικές.
- Σύμπαντα φυσαλίδες
Ένα σύμπαν φυσαλίδων βασίζεται στην ιδέα ότι μετά τη μεγάλη έκρηξη (Big Bang), το Σύμπαν επεκτάθηκε φουσκώνοντας σαν μπαλόνι. Η θεωρία προτείνει ότι ορισμένα μέρη του σύμπαντος σταματούν να διογκώνονται ενώ άλλα συνεχίζουν, με αποτέλεσμα τα σύμπαντα φυσαλίδων να έχουν εντελώς διαφορετικούς φυσικούς νόμους. Σύμφωνα με τη θεωρία, το σύμπαν μας έχει σταματήσει να φουσκώνει και γι’ αυτό έχουμε αστέρια και γαλαξίες.
- Θυγατρικά σύμπαντα
Τα Θυγατρικά σύμπαντα υποτίθεται ότι είναι προϊόν αποτελεσμάτων ή επιλογών. Αυτό σημαίνει ότι κάθε επιλογή που κάνουμε δημιουργεί ένα νέο σύμπαν. Παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι είναι να μετακομίσετε σε δύο διαφορετικές περιοχές Α και Β, το σύμπαν μας θα δημιουργούσε τότε θυγατρικά, ένα όπου πηγαίνετε στη περιοχή Α, ένα όπου πηγαίνετε στη περιοχή Β, και ένα όπου δεν πηγαίνετε σε καμία.
- Σύμπαντα από Μαθηματικά
Τα μαθηματικά σύμπαντα είναι εκείνα όπου τα μαθηματικά είναι μια φυσική πραγματικότητα και η μαθηματική δομή που αποτελεί το σύμπαν μας δεν είναι η μόνη δομή που υπάρχει. Ξεχωριστά σύμπαντα σχηματίζονται από διαφορετικές αρχικές συνθήκες, φυσικές σταθερές και μαθηματικές εξισώσεις.
Τα παράλληλα σύμπαντα θα συνεχίσουν να παραμένουν πέρα από την αντιληπτική μας ικανότητα και γνώση, ή θα βρούμε μια μέρα το κλειδί για να ξεκλειδώσουμε την πόρτα που μας χωρίζει από τα μυστικά του σύμπαντος;