Αν και υπάρχουν αμέτρητοι πλανήτες, ακόμη και αναρίθμητοι γαλαξίες στο σύμπαν. Υπάρχει μόνο ένας που έχει τις κατάλληλες συνθήκες για να φιλοξενήσει ζωή. Βρίσκεται σε έναν σπειροειδή Γαλαξία, και ονομάζετε Γη
Το ηλιακό μας σύστημα, πήρε το όνομά του από το άστρο μας τον ήλιο. Όλοι οι άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του πλανήτη μας, συνδέονται με τον ήλιο, με μια βαρυτική έλξη που ονομάζεται τροχιά. Η δύναμη της βαρύτητας κρατά τους πλανήτες σε τροχιά γύρω από τον ήλιο.
Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος
Οι οκτώ πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι κατά σειρά από τον Ήλιο : Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας.
Οι πρώτοι τέσσερίς, είναι γνωστοί ως εσωτερικοί πλανήτες, έχουν στέρεα επιφάνεια και σύσταση παρόμοια με αυτή της Γης (πυρίτιο και σίδηρο)
Όταν το σύμπαν ήταν νέο, αυτοί ήταν τα μόνα πλανητικά σώματα που θα μπορούσαν να αντέξουν τη θερμότητα του Ήλιου, όταν ήταν νέος. Εξαιτίας αυτού, οι εσωτερικοί πλανήτες είναι συμπαγείς, και όλοι έχουν υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες από τους εξωτερικούς πλανήτες.
Οι εξωτερικοί πλανήτες, αποτελούνται κυρίως από αέρια και είναι πολύ μεγαλύτεροι απ’ τη Γη. Βρίσκονται στην εξωτερική περιοχή του ηλιακού συστήματος. Το σύνορο που χωρίζει τους εσωτερικούς απ’ τους εξωτερικούς, είναι η Κύρια Ζώνη Αστεροειδών.
Αυτοί οι πλανήτες είναι σημαντικά πιο κρύοι από τους εσωτερικούς, και δεν έχουν ως βάση το πυρίτιο και το σίδηρο. Αποτελούνται κυρίως από υδρογόνο, ήλιο, αμμωνία, μεθάνιο, και διάφορα άλλα αέρια.
Αυτοί οι πλανήτες είναι πολύ μεγαλύτερα από τους εσωτερικούς και έχουν ταχύτερες τροχιές και περιστροφές. Η αέρια σύνθεσή τους, είναι αυτή που κάνει τους εξωτερικούς πλανήτες να αναφέρονται συχνά ως γίγαντες αερίου.
Είναι ο Πλούτωνας πλανήτης;
Ο Πλούτωνας, που αρχικά θεωρήθηκε ο μικρότερος και μακρύτερος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα, υποβιβάστηκε το 2006 επίσημα από την Διεθνής Αστρονομική Ένωση, σε πλανήτης νάνος.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν πληρούσε τα τρία απαραίτητα κριτήρια που πρέπει να έχει ένας πλανήτης.
Αυτά τα κριτήρια είναι : Ο πλανήτης πρέπει να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο. Πρέπει να έχει επαρκή μάζα και βαρύτητα ώστε να έχει σφαιρικό σχήμα. Και η ζώνη τροχιάς που διανύει να είναι «καθαρή» από άλλα σώματα. Καθώς ο Πλούτωνας δεν πληρούσε τον τρίτο κανόνα, θεωρήθηκε «πλανήτης νάνος».
Υπάρχουν πέντε νάνοι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του Πλούτωνα, και είναι η Δήμητρα, ο Χαουμέια, ο Μακεμάκε και Έρις.
Το εξωτερικό ηλιακό μας σύστημα περιλαμβάνει επίσης τη ζώνη του Κάιπερ (Kuiper), που έχει απόσταση 30-50 A.U από τον Ήλιο, και φιλοξενεί τέσσερις από τους πέντε από αυτούς τους πλανήτες νάνους.
Θερμοκρασίες Πλανητών
Οι θερμοκρασίες των πλανητών επηρεάζονται από τον ήλιο, και ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στη μέση θερμοκρασία των πλανητών είναι η αμεσότητα τους με τον ήλιο. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες, όπως η ατμόσφαιρα του πλανήτη, η ταχύτητα περιστροφής και η πυκνότητα του.
Γενικά, η θερμοκρασία μειώνεται όσο πιο μακριά βρίσκονται από τον ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι οι πιο κοντινοί εσωτερικοί πλανήτες όπως ο Ερμής, η Αφροδίτη και η Γη, έχουν υψηλότερες θερμοκρασίες, από εκείνες που βρίσκονται στα όρια του ηλιακού μας συστήματος, όπως ο Ποσειδώνας ή ο Ουρανός.
Ακριβώς όπως έχουμε εποχές και διακυμάνσεις θερμοκρασίας στη Γη, άλλοι πλανήτες αντιμετωπίζουν μεγάλες αλλαγές στη θερμοκρασία, μεταξύ της ημέρας και της νύχτας.
Η περίοδος περιστροφής της Γης είναι μία ημέρα, ή 24 ώρες. Αυτό σημαίνει και το χρονικό διάστημα που έχει νύχτα, ή με τον πλανήτη να μην βλέπει τον ήλιο.
Σε έναν πλανήτη όπως ο Ερμής, ο οποίος περιστρέφεται πιο αργά (58,6 ημέρες ανά περιστροφή), η πλευρά που δεν βλέπει τον ήλιο έχει πολύ μεγαλύτερη περίοδο.
Εξαιτίας αυτού, οι θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνης της πλευράς του πλανήτη που έχει μέρα. Η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας είναι μεγάλη.
Οι θερμοκρασίες για τους αέριους πλανήτες δεν κυμαίνονται τόσο πολύ, καθώς ο ήλιος δεν θερμαίνει ούτε ψύχει την επιφάνεια τους, στον ίδιο βαθμό με τους πλανήτες που αποτελούνται από πετρώματα.
Αφροδίτη ο πιο καυτός Πλανήτης
Η Αφροδίτη είναι ο πιο καυτός πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα με θερμοκρασία που αγγίζει τους 471 ° C
Αν και οι θερμοκρασίες τείνουν να αυξάνονται στους πλανήτες που είναι κοντινότερα του ήλιου, η Αφροδίτη είναι στην πραγματικότητα θερμότερη από τον Ερμή. Όπως ειπώθηκε παραπάνω ο Ερμή έχει μια αργή περίοδο περιστροφής. Επιπλέον, έχει πιο λεπτή ατμόσφαιρα, που επιτρέπει τη διαφυγή της θερμότητας. Αντίθετα, η Αφροδίτη έχει πολύ πιο πυκνή ατμόσφαιρα. Που σημαίνει ότι παγιδεύει τη θερμότητα, όπως ένα θερμοκήπιο.
Αυτό σημαίνει ότι η θερμότητα παγιδεύεται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, προκαλώντας σαφώς υψηλότερη θερμοκρασία από ό, τι σε οποιονδήποτε άλλο πλανήτη. Με μέση θερμοκρασία 471 ° C δεν θα μπορούσε να υπάρξει καμία μορφή ζωής.
Ποσειδώνας ο πιο κρύος Πλανήτης
Ο πιο κρύος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα είναι ο Ποσειδώνας. Ως ο πιο μακρινός πλανήτης από τον ήλιο, δέχεται ελάχιστη ή καθόλου θερμότητα από τις ηλιακές ακτίνες. Ως εκ τούτου, έχει εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία -201 ° C και αποτελείται κυρίως από πάγο.
Ο Ποσειδώνας έχει απόσταση περίπου 4.500.000.000 km, και είναι ο μόνος πλανήτης που δεν είναι ορατός με γυμνό μάτι.
Έχει γρήγορη ταχύτητα περιστροφής, 16 ώρες σε μια γήινη ημέρα, και έχει έντονες ριπές ανέμου, που κινούνται μέσα από την αέρια ατμόσφαιρά του. Εξαιτίας αυτού και των χαμηλών θερμοκρασιών, ο Ποσειδώνας δεν μπορεί να έχει ζωή, όπως τη γνωρίζουμε.
Ζωή πέρα από τη Γη
Το εύρος των θερμοκρασιών στο ηλιακό μας σύστημα είναι πολύ μεγάλο. Σε σύγκριση με τη μέση θερμοκρασία που έχει η Γη, οι άλλοι πλανήτες φαίνεται να είναι αφιλόξενοι στο να υποστηρίζουν ζωή.
Ωστόσο, οι έρευνες που γίνονται θα καθορίσουν εάν υπάρχει ή θα μπορούσε να υπήρχε κάποτε ζωή σε αυτούς τους πλανήτες.
Ο Άρης θεωρείται από καιρό ότι είναι η πιο κατάλληλη επιλογή για να υποστηρίξει διάφορες μορφές ζωής. Με μέση θερμοκρασία -28 ° C, είναι ο κοντινότερος στη θερμοκρασία της Γης. Όντως, ορισμένα μέρη της Γης φτάνουν συνήθως σε αυτές τις θερμοκρασίες, είτε τους χειμερινούς μήνες είτε όλο το χρόνο.
Για αυτόν τον λόγο, η NASA τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στον Άρης. Τόσο με το Spirit, το Opportunity και το Curiosity, και σήμερα με το Perseverance Rover.
Θερμοκρασίες επιφάνειας πλανητών
1 Ερμής 430 ° C κατά τη διάρκεια της ημέρας, 180 ° C νύχτα
2 Αφροδίτη 471 ° C
3 Γη 16 ° C
4 Άρης -28 ° C
5 Δίας -108 ° C
6 Κρόνος -138 ° C
7 Ουρανός -195 ° C
8 Ποσειδώνας -201 ° C
9 Πλούτωνας -233 ° C