Επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν εντοπίσει ένα ραδιοσήμα από έναν πλανήτη πέρα από το ηλιακό μας σύστημα. Η ανάλυση του μαγνητικού πεδίου ενός πλανήτη και των ραδιοκυμάτων που εκπέμπει, μπορεί να δώσει ενδείξεις για την πιθανή ατμόσφαιρά του. Συμπεριλαμβανομένου εάν μπορεί να υποστηρίξει ζωή ή ακόμη και να είναι κατοικήσιμος από ανθρώπους.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης χρησιμοποίησαν το LOFAR (Low Frequency Array) το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο από την Ολλανδία, για να ανιχνεύσουν έναν εξωπλανήτη που περιστρέφεται γύρω από ένα αστέρι, περίπου 51 έτη φωτός μακριά.
Εάν οι παρατηρήσεις επιβεβαιωθούν θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο για την εξερεύνηση των εξωπλανητών, που είναι δεκάδες έτη φωτός μακριά.
Ο εξωπλανήτης που εντοπίστηκε πιστεύεται ότι είναι ένας «θερμός Δίας». Ένας γιγαντιαίος πλανήτης αερίου που βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα αστέρι που περιστρέφεται. Στην περίπτωση αυτή είναι το σύστημα Ταυ Βοώτη στον αστερισμό Βοώτη.
«Το ραδιοσήμα από το σύστημα Ταυ Βοώτη (Tau Boötes) περιλαμβάνει ένα διπλό άστρο και έναν εξωπλανήτη. Υποθέτουμε ότι η εκπομπή είναι από τον ίδιο τον πλανήτη. Από τη δύναμη και την πόλωση του ραδιοσήματος, και του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη, είναι συμβατό με θεωρητικές προβλέψεις. Δήλωσε ο Τζέικ Τέρνερ (Jake Turner) αστρονόμος του Πανεπιστήμιου του Κορνέλ και επικεφαλής της νέας έρευνας»
Οι ερευνητές περίμεναν να βρουν το σήμα στον αστερισμό, και τελικά μετά από σχεδόν 100 ώρες αναλύσεων τα κατάφεραν, μέσω ραδιοφωνικών παρατηρήσεων. «Μάθαμε από τον δικό μας Δία πώς μοιάζει αυτό το είδος ανίχνευσης. Πήγαμε για να το ψάξουμε και το βρήκαμε. Δήλωσε ο Τέρνερ»
Ενώ οι ερευνητές είναι πεπεισμένοι ότι βρήκαν αυτό που έψαχναν, «παραμένει κάποια αβεβαιότητα ότι το ανιχνεύσιμο ραδιοσήμα προέρχεται από τον πλανήτη». Δήλωσε ο Τέρνερ, προσθέτοντας ότι οι περαιτέρω παρατηρήσεις θα είναι κρίσιμες.