Και η κλίμακα Φαρενάιτ και η Κελσίου εμφανίστηκαν τον 18o αιώνα. Την εποχή εκείνη η τεχνολογία επέτρεψε τη σχετικά ακριβή μέτρηση της θερμοκρασίας.
Η εφεύρεση της κλίμακας Φαρενάιτ
Ο Ολλανδός κατασκευαστής οργάνων και φυσικός, Ντάνιελ Γκάμπριελ Φαρενάιτ (Daniel Gabriel Fahrenheit) βασίστηκε στην εργασία του αστρονόμου Όλε Ρέμερ (Ole Romer), ο οποίος ασχολήθηκε με τη μετεωρολογία και τη μέτρηση της θερμοκρασίας.
Ο Ρέμερ ήταν επηρεασμένος από τον Νεύτωνα ο οποίος είχε ορίσει αυθαίρετα ότι το σημείο πήξης ενός διαλύματος άλατος έπρεπε να απέχει 12 βαθμούς από τη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος.
Έτσι τα δυο παραπάνω σημεία θα έπρεπε να απέχουν 96 βαθμούς στη δική του κλίμακα. Το σημείο πήξης του αλατοδιαλύματος ορίστηκε ως 0 και η θερμοκρασία του σώματος ως 96.
Επόμενες ακριβέστερες μετρήσεις προσδιόρισαν την τελευταία στους 98,6 και το σημείο βρασμού του νερού στους 212. Με αυτόν τον τρόπο προέκυψε η κλίμακα Φαρενάιτ.
Η εφεύρεση της κλίμακας Κελσίου
Λίγο αργότερα, το 1742, ο Σουηδός αστρονόμος Άντερς Κέλσιος (Anders Celsius) παρουσίασε την εκατοντάβαθμη κλίμακα. Αρχικά απέδωσε την τιμή των 100 στο σημείο πήξης του νερού, και το 0 στο σημείο βρασμού. Η κλίμακα μεταφέρθηκε ανεστραμμνένη στη Γαλλία, όπου και επικράτησε.
Η εργασία του Κελσίου αναγνωρίστηκε μόλις το 1948 όταν το όνομα του δόθηκε επισήμως στην εκατοντάβαθμη κλίμακα.
Δεν υπάρχει ομοφωνία σχετικά με τους λόγους που επέτρεψαν την επικράτηση μιας κλίμακας σε ορισμένες χώρες, ενώ μιας άλλης σε άλλες. Φαίνεται ωστόσο ότι κατά μεγάλο μέρος μπορεί να αποδοθεί σε λόγους διεθνούς πολιτικής.
Κατά την εποχή του Φαρενάιτ η Ολλανδία και η Αγγλία είχαν φιλικές σχέσεις, πράγμα που επέτρεψε τη διάδοση της κλίμακας αυτής στα βρετανικά νησιά και αργότερα στις αποικίες της Αμερικής.
Αντίθετα η Γαλλία στην εποχή του Ναπολέοντα βρισκόταν σε σύγκρουση με τους Βρετανούς και η υιοθέτηση μιας διαφορετικής κλίμακας ήταν ένα ακόμα μέτρο διαχωρισμού των εθνών τους.
Ουσιαστικά και οι δυο κλίμακες όπως και πολλά ακόμα μέτρα και σταθμά, ορίζονται αυθαίρετα και η επιβίωσή τους μέχρι σήμερα είναι θέμα κοινωνικής αδράνειας.