Οι λόγοι που οι νυχτερίδες μεταδίδουν πολλές ασθένειες στον άνθρωπο έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής τους και το πώς έχουν εξελιχθεί. Οι νυχτερίδες είναι πιο πιθανό από άλλα ζώα να έχουν μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών όπως ο Έμπολα, η λύσσα οι κοροναϊοί και είναι πιο πιθανό να τις μεταδώσουν σε εμάς.
Οι νυχτερίδες είναι εξαιρετικά ζώα, είναι το μόνο θηλαστικό που πετάει και είναι τόσο ικανές σε αυτό, που μπορούν να ξεπεράσουν τα πουλιά.
Η πτήση απαιτεί πολλή ενέργεια, επομένως οι νυχτερίδες πρέπει να τρώνε τροφή υψηλής περιεκτικότητα. Η διατροφή με φύλλα, τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια, δεν θα ήταν αρκετή. Οι νυχτερίδες προτιμούν τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες. Όπως φρούτα, γύρη, έντομα, αράχνες, μικρά ζώα, ακόμη και αίμα.
Το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας τους πηγαίνει για να τροφοδοτήσει τα φτερά τους, επομένως τα άλλα όργανα στο σώμα τους έχουν εξελιχθεί ώστε να είναι πιο αποτελεσματικά.
Το ανοσοποιητικό σύστημα τους είναι ένα καλό παράδειγμα. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι όταν μια νυχτερίδα κολλά μια μολυσματική ασθένεια που θα ήταν σοβαρή ή θανατηφόρα για τον άνθρωπο, εκείνες μετά βίας αρρωσταίνουν.
Εκεί που οι άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να παλέψουν σκληρά για να νικήσουν μια ασθένεια, οι νυχτερίδες αντέχουν. Αυτό σημαίνει ότι παραμένουν υγιείς και ικανές να πετούν και να τρέφονται όταν είναι μολυσμένες.
Στην πραγματικότητα, το σώμα τους είναι τόσο ανθεκτικό στο να ανέχεται ασθένειες σε σημείο να έχουν περισσότερες από εμάς. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μια υγιής νυχτερίδα μπορεί να είναι φορέας πολλών ασθενειών.
Οι νυχτερίδες είναι κοινωνικές
Οι περισσότερες ζουν σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες και αλληλεπιδρούν στενά μεταξύ τους. Φροντίζουν άλλα μέλη της ομάδας τους, όπως να προσφέρουν τροφή σε άλλες που δεν έχουν καταφέρει να βρουν. Οι νυχτερίδες ζουν περισσότερο, κατά μέσο όρο από άλλα θηλαστικά παρόμοιου μεγέθους.
Εφόσον οι νυχτερίδες είναι ανθεκτικές, και πολύ κοινωνικές αυτό σημαίνει ότι ένας τυπικός πληθυσμός νυχτερίδων είναι πιθανό να μεταδώσουν πολλές ασθένειες, και είναι απίθανο να πεθάνουν.
Αυτό κάνει μια τυπική ομάδα νυχτερίδων εστία ασθένειας. Σημαίνει επίσης ότι οι ασθένειες που μπορούν να μολύνουν τις νυχτερίδες έχουν καλές πιθανότητες να μεταλλαχθούν σε νέες μορφές.
Δεδομένου ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των νυχτερίδων τις προστατεύει από ασθένειες, οι ασθένειες μπορούν να μείνουν μέσα τους για μήνες ή και χρόνια και με το χρόνο να εξελιχθούν.
Αυτός είναι ο λόγος που οι νυχτερίδες γίνονται σημαντικές πηγές νέων ασθενειών, καθώς και να μεταδίδουν παλαιότερες.
Οι νυχτερίδες βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, και υπάρχουν πάνω από 1.200 διαφορετικά είδη. Αυτό σημαίνει ότι κάπου κοντά μας υπάρχει μια, αφού μπορούν να πετάξουν μεγάλες αποστάσεις.
Οι νυχτερίδες που τρώνε έντομα, μεταδίδουν ασθένειες στον άνθρωπο μόνο με άμεση επαφή ή μολύνοντας την τροφή με τα κακά τους (πράγμα πολύ σπάνιο).
Σε κάποια μέρη μπορεί να τρώνε τα ίδια φρούτα με τους ανθρώπους, στη συνέχεια οι άνθρωποι μπορεί να κολλήσουν ασθένειες από το σάλιο της νυχτερίδας.