Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Μπλε Φως : Τι Είναι και Πώς Επηρεάζει την υγεία μας;

  • από
Μπλε Φως : Τι Είναι και Πώς Επηρεάζει την υγεία μας;

Το μπλε φως είναι ένα φυσικό φαινόμενο που αποτελεί μέρος του ορατού φάσματος του φωτός. Προέρχεται τόσο από φυσικές πηγές, όπως το ηλιακό φως, όσο και από τεχνητές πηγές, όπως οι οθόνες ηλεκτρονικών συσκευών. Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει αντικείμενο μεγάλης επιστημονικής και ιατρικής έρευνας, καθώς η έκθεση σε αυτό έχει αυξηθεί δραματικά λόγω της σύγχρονης τεχνολογίας.

Τι Είναι το Μπλε Φως;

Το φως αποτελείται από ηλεκτρομαγνητικά κύματα, τα οποία ταξινομούνται ανάλογα με το μήκος κύματος. Το μπλε φως είναι μέρος του ορατού φάσματος φωτός, με μήκος κύματος που κυμαίνεται από **380 έως 500 νανόμετρα (nm). Χωρίζεται περαιτέρω σε δύο κατηγορίες:

Μπλε-Τιρκουάζ Φως (465–500 nm): Έχει θετικές επιδράσεις, όπως η ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού.

Μπλε-Μωβ Φως (380–465 nm): Θεωρείται πιο επιβλαβές, καθώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία της όρασης και του ύπνου.

Πηγές Μπλε Φωτός

Φυσικές Πηγές: Ηλιακό Φως: Το μεγαλύτερο ποσοστό μπλε φωτός προέρχεται από τον ήλιο. Στην πραγματικότητα, είναι ο λόγος που ο ουρανός φαίνεται μπλε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τεχνητές Πηγές: Οθόνες Ψηφιακών Συσκευών: Υπολογιστές, smartphones, tablets και τηλεοράσεις εκπέμπουν σημαντική ποσότητα μπλε φωτός.

LED Φωτισμός: Οι σύγχρονες λάμπες LED και οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας εκπέμπουν επίσης μπλε φως.

Φθορισμού Λάμπες: Χρησιμοποιούνται σε γραφεία, σχολεία και δημόσιους χώρους.

Πώς Επηρεάζει τον Οργανισμό μας το Μπλε Φως;

Το μπλε φως έχει διπλό ρόλο: μπορεί να είναι ευεργετικό αλλά και επιβλαβές, ανάλογα με την ποσότητα και τη διάρκεια της έκθεσης.

Θετικές Επιδράσεις: Ρύθμιση του Κιρκάδιου Ρυθμού: Το μπλε φως από τον ήλιο βοηθά τον οργανισμό να διατηρεί το βιολογικό του ρολόι, επηρεάζοντας την εγρήγορση και τη διάθεση.

Βελτίωση της Διάθεσης και της Ενέργειας: Κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα και την προσοχή.

Θεραπευτικές Χρήσεις: Χρησιμοποιείται σε θεραπείες για εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD) και άλλες διαταραχές διάθεσης.

Αρνητικές Επιδράσεις

Μπλε Φως : Τι Είναι και Πώς Επηρεάζει την υγεία μας;

Διαταραχή του Ύπνου: Τις βραδινές ώρες μπορεί να μειώσει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, προκαλώντας αϋπνία.

Κόπωση των Ματιών: Η παρατεταμένη χρήση οθονών μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση των ματιών, γνωστή ως Ψηφιακή Καταπόνηση των Ματιών ή Computer Vision Syndrome.

Κίνδυνοι για την Όραση: Υπάρχουν ενδείξεις ότι η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλής έντασης μπλε φωτός μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη εκφυλιστικών παθήσεων, όπως η Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας (AMD)

Διαταραχές Συγκέντρωσης και Άγχος: Η υπερβολική χρήση συσκευών έχει συσχετιστεί με αυξημένα επίπεδα άγχους και μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης.

Πώς να Μειώσετε την Έκθεση στο Μπλε Φως

Χρήση κατάλληλόν Φίλτρων: Πολλές συσκευές διαθέτουν λειτουργίες “Night Mode” ή “Blue Light Filter” για τη μείωση της έκθεσης.

Αποφυγή Οθονών πριν τον Ύπνο: Περιορίστε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών τουλάχιστον 1-2 ώρες πριν από τον ύπνο.

Γυαλιά με Φίλτρα Μπλε Φωτός: Ειδικοί φακοί μπορούν να μειώσουν την έκθεση ιδιαίτερα για όσους εργάζονται πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες.

Ρύθμιση Φωτισμού: Επιλέξτε θερμότερα χρώματα φωτισμού για τους εσωτερικούς χώρους, ειδικά το βράδυ.

Τακτικά Διαλείμματα: Ακολουθήστε τον κανόνα 20-20-20. Κάθε 20 λεπτά, κοιτάξτε κάτι που βρίσκεται 6 μέτρα μακριά για 20 δευτερόλεπτα.

Το μπλε φως είναι ένα φυσικό στοιχείο του φωτός που παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Ενώ βοηθά στη ρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού και της διάθεσης, η υπερβολική έκθεση, ειδικά από τεχνητές πηγές, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Με τις κατάλληλες προφυλάξεις, μπορούμε να μειώσουμε τους κινδύνους και να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές ιδιότητές του.

Σχετικά Άρθρα
Φως : Τα χρώματα το ορατό φάσμα και τα μήκη κύματος
Γιατί ο ουρανός είναι μπλε; Μια αναλυτική επιστημονική εξήγηση
Γιατί το φεγγάρι το βλέπουμε και κατά την διάρκεια της ημέρας;