Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα παράξενο σήμα που το ονόμασαν BLC1 από ένα κοντινό αστέρι, θα μπορούσε να είναι εξωγήινοι;
Αστρονόμοι που αναζητούν ραδιοφωνικά σήματα από εξωγήινους πολιτισμούς έχουν εντοπίσει ένα “ενδιαφέρον σήμα” από τον Εγγύτατο του Κενταύρου (Proxima Centauri). Το πλησιέστερο σύστημα αστεριών στον ήλιο.
Όπως αναφέρει το The Guardian αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα ασυνήθιστο ραδιοφωνικό σήμα που προέρχεται από το αστρικό σύστημα του Κενταύρου του πλησιέστερου αστέρα στον ήλιο μας, μόλις 4,2 έτη φωτός μακριά.
Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από το ραδιοτηλεσκόπιο Parkes στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, τον Απρίλιο και τον Μάιο του περασμένου έτους. Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν την πηγή του, τουλάχιστον όχι ακόμη.
Αν και οι αστρονόμοι ανακαλύπτουν τακτικά νέα ραδιοκύματα στις παρατηρήσεις τους, η συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν ανθρώπινη προέλευση. Είτε πρόκειται για σήματα κινητής τηλεφωνίας ή ακόμη και από δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρο από τη Γη.
Ως εκ τούτου, οι ερευνητές υποβάλλουν όλες τις ανακαλύψεις σε μια σειρά ελέγχων για την εξάλειψη τέτοιων παρεμβολών. Αλλά αυτό το νέο σήμα, που ονομάζεται Breakthrough Listen Candidate 1 (ή BLC1), έχει περάσει όλους αυτούς τους ελέγχους, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να είναι εξωγήινης φύσης.
Πριν πάει το μυαλό σας σε ευφυής πολιτισμούς, τα ραδιοκύματα από το Σύμπαν μπορεί να προέρχονται από πολλά μη έξυπνα εξωγήινα όντα, συμπεριλαμβανομένων νεφελωμάτων, πάλσαρ, ακόμη και πλανητών όπως ο Δίας.
Αλλά το BLC1 ξεχωρίζει από τέτοια σήματα λόγω της συχνότητάς του. Στα 982 MHz δεν είναι μια τυπική συχνότητα από οποιοδήποτε γνωστό φυσικό φαινόμενο. Προς το παρόν, η μόνη πηγή την οποία γνωρίζουμε είναι από την τεχνολογία. Όμως τα τεχνητά αντικείμενα που κατασκευάζει ο άνθρωπος δεν παράγουν συνήθως ραδιοκύματα σε αυτήν τη συχνότητα.
Θα μπορούσε το BLC1 να είναι ένα σήμα από ευφυής εξωγήινη ζωή;
Είναι τόσο πιθανό, όσο και απίθανο. Οι αστρονόμοι προτείνουν ότι πιθανώς έχει μάλλον φυσική προέλευση. Απλά δεν έχουν προσδιορίσει πια ή τι είναι ακόμα.