Σε πολλούς ανθρώπους η Παρασκευή και 13 προκαλεί φόβο, αλλά το πραγματικά περίεργο είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς που πιστεύουν ότι η ημέρα είναι γρουσούζικη δεν έχουν να παραθέσουν καμία εξήγηση, λογική ή παράλογη.
Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες δεισιδαιμονίες, έτσι και με την Παρασκευή και 13 ο καθένας δίνει τη δική του ερμηνεία. Οι δεισιδαιμονίες έχουν τις ρίζες τους στο μακρινό παρελθών, και δεν είναι τυχαίο που είναι τόσο διαδεδομένες σήμερα.
Παρασκευή και 13 ιστορική σημασία
Η Παρασκευής και 13 έχει έναν διπλό φόβο, ο ένας είναι η μέρα και ο άλλος ο αριθμός. Και οι δύο φόβοι έχουν βαθιές ρίζες στους δυτικούς πολιτισμούς, και κυρίως στο χριστιανισμό.
Τα δεκατρία είναι σημαντικό για τους Χριστιανούς, διότι είναι ο αριθμός των ανθρώπων που ήταν παρόντες στο Μυστικό Δείπνο (ο Ιησούς και οι 12 απόστολοί). Ο Ιούδας, ο απόστολος που πρόδωσε τον Ιησού, ήταν ο 13 μαθητής. Ορισμένοι θεωρούν ότι ο Ιούδας έκατσε στην 13η θέση στο τραπέζι του τελευταίου δείπνου.
Οι Χριστιανοί στο παρελθών ήταν αρκετά επιφυλακτικοί με την συγκεκριμένη μέρα, επειδή ο Ιησούς σταυρώθηκε Παρασκευή και 13.
Ορισμένοι θεολόγοι υποστηρίζουν ότι ο Αδάμ και η Εύα έφαγαν τον απαγορευμένο καρπό μέρα Παρασκευή, και ότι ο κατακλυσμός ξεκίνησε Παρασκευή. Στο παρελθόν πολλοί Χριστιανοί απέφευγαν την συγκεκριμένη μέρα για οποιαδήποτε δραστηριότητα.
Ο αριθμός 13 εμφανίζετέ και στη Μυθολογία
Ένας θρύλος των Νορβηγών μιλά για ένα συμπόσιο που είχαν οι 12 θεοί.
Όταν ο Λόκι το έμαθε (Ο Λόκι Λαουφέιγιαρσον Loki Laufeyjarson είναι ο κατεργάρης θεός της Σκανδιναβικής μυθολογίας) έσπευσε στο μέρος όπου οι θεοί διασκέδαζαν και με ύπουλο τρόπο αφαιρεί τη ζωή του Μπαλντρ. (Ο Μπαλντρ Balder είναι ο θεός της ειρήνης, της ομορφιάς, και της χαράς)
Όπως και στο μυστικό δείπνο ο Ιούδας ήχε τον 13 «άτυχο» αριθμό, έτσι και ο Λόκι ήταν ο 13 επισκέπτης. Αυτά τα περιστατικά εδραιώνουν τις πεποιθήσεις που σχετίζονται με τον αριθμό 13. Δεν πρέπει ποτέ να καθίσετε σε ένα γεύμα που αποτελείτε από 13 άτομα.
Παρασκευή και 13 στο Μεσαίωνα
Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι του θρύλου έχει να κάνη με μια Παρασκευή και 13 που συνέβη τον Μεσαίωνα.
Παρασκευή και 13 του 1306, ο Βασιλιάς Φίλιππος της Γαλλίας αποφασίζει να εκδώσει διάταγμα σύλληψης των Ναϊτών Ιπποτών. Του μυστικού θρησκευτικού τάγματος που είχε μεγάλη οικονομική και πνευματική απήχηση την εποχή των Σταυροφοριών.
Ο Φίλιππος όχι μόνο τους συνέλαβε αλλά έδωσε διαταγή να τους βασανίσουν, σηματοδοτώντας την ημέρα ως ημέρα κακού.
Τόσο η Παρασκευή όσο και ο αριθμός 13 συνδέονταν κάποτε με τη θανατική ποινή. Σύμφωνα με τη Βρετανική παράδοση, η Παρασκευή ήταν ημέρα που γίνονταν δημόσια οι απαγχονισμοί. Ακόμα και τα σκαλιά που οδηγούσαν στη θηλιά ήταν 13.
Τελικά οι περίπλοκες αναφορές που συναντάμε στη λαογραφία για την Παρασκευή και 13 δεν έχουν να κάνουν με τους φόβους των ανθρώπων στο σήμερα.
Ο φόβος έχει να κάνει περισσότερο με την προσωπική εμπειρία. Οι άνθρωποι μαθαίνουν από νεαρή ηλικία ότι η Παρασκευή ή το 13 είναι κακότυχα. Στη συνέχεια αναζητούν αποδείξεις ότι ο μύθος είναι αληθινός. Τα στοιχεία δεν είναι δύσκολο να βρεθούν.
Εάν έχετε κάποιο ατύχημα με το αυτοκίνητο σας και είναι Παρασκευή και 13 ή χάσετε το πορτοφόλι σας ή ακόμα και να χύσετε τον καφέ σας, αυτή η ημέρα πιθανότατα θα σας χαραχτεί στην μνήμη σαν γρουσούζικη. Αλλά αν το σκεφτείτε αντικειμενικά, τα κακά πράγματα, είτε είναι μεγάλα είτε μικρά, συμβαίνουν συνεχώς.