Πολλοί έχουν ταυτίσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου με την κλιματική αλλαγή, όμως πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο θα μπορούσε να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στο κλίμα. Όμως η υπερβολική εμφάνιση του φαινομένου θεωρείτε απειλή για τον πλανήτη.
Πώς δημιουργείται το φαινόμενο του θερμοκηπίου
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου οφείλεται κυρίως στις ανθρωπογενείς εκπομπές ρύπων. Έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένα αέρια της ατμόσφαιρας γνωστά και ως θερμοκηπικά αέρια, επιτρέπουν τη διέλευση της ηλιακής ακτινοβολίας προς τη Γη.
Αντιστρόφως απορροφούν και επανεκπέμπουν προς το έδαφος ένα μέρος της υπέρυθρης ακτινοβολίας που εκπέμπεται από την επιφάνεια της.
Αυτή η παγίδευση της υπέρυθρης ακτινοβολίας, η οποία θα απελευθερωνόταν στο διάστημα από τα συγκεκριμένα αέρια ονομάζεται φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Πρόκειται για ένα γεωφυσικό φαινόμενο ουσιώδες και απαραίτητο για την ύπαρξη τη διατήρηση και την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη.
Χωρίς αυτόν το μηχανισμό η μέση θερμοκρασία της Γης θα ήταν περίπου κατά 350C χαμηλότερη. Δηλαδή περίπου -200C αντί για +150C που είναι σήμερα.
Συνεπώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν είναι επιβλαβές, αντιθέτως είναι ζωτικής σημασίας για την Γη, αφού διατηρεί την μέση θερμοκρασία στους 150C
Η άνοδος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες. Οι ανθρωπογενείς εκπομπές θερμοκηπικών αερίων αυξάνουν τη δυνατότητα της ατμόσφαιρας να παγιδεύει την υπέρυθρη ακτινοβολία της Γης. Η αύξηση αυτή ενισχύει το φαινόμενο του θερμοκηπίου που έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης.
Άλλος ένας επικίνδυνος παράγοντας εκτός από τις ανθρωπογενείς εκπομπές θερμοκηπικών αερίων που συμβάλουν στην εξέλιξη του φαινομένου του θερμοκηπίου, είναι και η συνεχιζόμενη εκτεταμένη καταστροφή των τροπικών δασών.
Τα δάση συμβάλλουν σημαντικά στην ισορροπία των κυριότερων θερμοκηπικών αερίων στην ατμόσφαιρα. Τα δάση μέσω της φωτοσύνθεσης δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα και παράγουν οξυγόνο.
Τα τροπικά δάση ρυθμίζουν τις ποσότητες των υδρατμών στην ατμόσφαιρα των τροπικών περιοχών και κατ’ επέκταση ολόκληρου του πλανήτη. Οι υδρατμοί έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο φυσικό φαινόμενο του θερμοκηπίου.