Στην επιστημονικής φαντασίας ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ Στενές επαφές τρίτου τύπου (Close Encounters of the Third Kind), ένα τεράστιο UFO αιωρείται πάνω από τον Πύργο του Διαβόλου” στο Wyoming, εκπέμποντας έντονα φώτα μέσα στην νύχτα.
Ο περίεργο σχηματισμός του βουνού στην απομακρυσμένη βόρεια Αμερική ήταν το βασικό στοιχείο της πλοκής της ταινίας, το σημείο που οι εξωγήινοι επισκέπτες θα συναντούσαν το ανθρώπινο είδος. Σύμφωνά με το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς UFO, η βόρεια Αμερική έχει τα περισσότερα σημεία θεάσεων ιπτάμενων αντικειμένων.
Στην ταινία του Σπίλμπεργκ είχαμε μια επαφή τρίτου τύπου, ένα πλάσμα από άλλον πλανήτη που ήρθε σε επαφή με τους κατοίκους της Γης. Τι γίνεται όμως με τις στενές επαφές πρώτου και δεύτερου τύπου; Τι σημαίνουν αυτές οι επαφές; Και ποιος τις επινόησε;
Γιόζεφ `Αλλεν Χάινεκ
Πολλοί μπορεί να νομίζουν ότι η κατάταξη αυτή δημιουργήθηκε από συνωμοσιολόγους ή υποστηρικτές τον UFO. Αλλά στην πραγματικότητα δημιουργήθηκε από τον Γιόζεφ `Αλλεν Χάινεκ (Josef Allen Hynek), έναν διακεκριμένο καθηγητή αστρονομίας στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1940 η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ προσέγγισε τον Χάινεκ για να του εκφράσει τις ανησυχίες τις σχετικά με τον αυξανόμενο αριθμό αναφορών για ανεξήγητες θέασης ιπτάμενων αντικειμένων, σε όλη τη χώρα.
Ο Χάινεκ μελέτησε περισσότερες από 200 αναφορές και διαπίστωσε ότι περίπου το 20 τοις εκατό δεν μπορούσε να ταυτοποιηθεί. Δεν θεωρούσε αυτά τα «άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα» ότι είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν άλλη άποψη. Έτσι συνέχισε να ερευνά θεάματα που αφορούσαν τις εμφανίσεις UFO και συνεργάστηκε με την Πολεμική Αεροπορία και το Πρόγραμμα Κυανή Βίβλος (Project Blue Book)
Τον Οκτώβριο του 1973, όταν ερεύνησε μια υπόθεση στον Μισισιπή, όπου δύο άνδρες ανέφεραν ότι είχαν απαχθεί από εξωγήινους, αποφάσισε ότι θα έπρεπε να υπάρξει κάποια ταξινόμηση για τις παρατηρήσεις των UFO.
Ο Χάινεκ πίστευε ότι η μαρτυρία των ανθρώπων ήταν αληθής και μάλιστα έδωσε στον τύπο τα σκίτσα των εξωγήινων που σχεδίασα οι απαχθέντες. Αμέσως μετά δημιούργησε το Κέντρο Μελετών UFO (CUFOS)
Στενές επαφές κατάταξη
Το γεγονός του Μισισιπή ώθησε τον Χάινεκ το 1972 να γράψει το βιβλίο, «The UFO Experience» στο οποίο παρουσίασε το σύστημα κατάταξης.
-
Στις στενές επαφές πρώτου τύπου : Κάποιος απλώς παρατηρεί ένα UFO, χωρείς να αφήσει ίχνη.
-
Στις στενές επαφές δεύτερου τύπου : Ένα UFO αφήνει ίχνη όπως κομμένα δέντρα ή κλαδιά, αλλοίωση στο έδαφος από υπερθέρμανση.
-
Στις στενές επαφές τρίτου τύπου : Ένα άτομο έρχεται σε άμεση επαφή με ένα UFO ή άλλη μορφή ζωής.
Μετά τον θάνατο του Χάινεκ το 1996, άλλοι ερευνητές πρόσθεσαν επιπλέον τύπους. Οι στενές επαφές τέταρτου τύπου καλύπτουν υποτιθέμενες απαγωγές εξωγήινων. Ενώ οι στενές επαφές πέμπτου τύπου, περιέχουν εξωγήινους να έχουν επικοινωνία με ανθρώπους. Αυτή η λίστα των πέντε σημείων είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος κατηγοριοποίησης των θεάσεων UFO.
Αν και το σύστημα ταξινόμησης του Χάινεκ είναι αυτό που χρησιμοποιείται περισσότερο από τους ερευνητές που βασίζονται στην επιστήμη, δεν είναι το μόνο.
Ορισμένοι ερευνητές των UFO, χρησιμοποιούν υποκατηγορίες σε κάθε είδος. Αυτές οι υποκατηγορίες περιλαμβάνουν παράγοντες όπως, το πού είδαν το πλάσμα (μέσα ή έξω από τα UFO) και αν τα φώτα φάνηκαν τη νύχτα ή τη μέρα.
Άλλοι ερευνητές βαθμολογούν κάθε συνάντηση ή θέαση στην Κλίμακα Ρίο. Η οποία αναπτύχθηκε στο 51ο Διεθνές Αστροναυτικό Συνέδριο, στην 29η Συνάντηση Αναθεώρησης για την Αναζήτηση Εξωγήινης Νοημοσύνης το 2000.
Η Κλίμακα Ρίο λαμβάνει υπόψιν της παράγοντες, όπως η αξιοπιστία των μαρτύρων, για να δώσει βαθμολογία για κάθε θέαση ή συνάντηση με όντα. Με μηδέν βαθμολογείτε μια εντελώς ασήμαντη αναφορά, και με Δέκα βαθμολογείτε μια ενδιαφέρον μαρτυρία που αξίζει σοβαρή μελέτη.
Γιατί υπάρχει κατάταξη για τα UFO;
Βέβαια αυτοί οι μέθοδοι εγείρουν ένα ερώτημα: Γιατί να ασχοληθούμε και να αφιερώσουμε πολύ χρόνο σε συστήματα ταξινόμησης, όταν δεν έχουμε στοιχεία της ύπαρξης τους;
Περίπου το 90 τοις εκατό όλων των παρατηρήσεων που θεωρούνται Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα (ΑΤΙΑ) ή UFO, μπορούν εύκολα να εξηγηθούν.
Πολλά από αυτά είναι, στρατιωτικά αεροσκάφη, αστέρια, πλανήτες, μετεωρίτες, φωτοβολίδες, μετεωρολογικά μπαλόνια, και ορισμένα που είναι φάρσες.
Ακόμα άτομα που αναφέρουν εμπειρίες απαγωγής από εξωγήινους και πως πειραματίστηκαν απάνω τους, ενδεχόμενος να πρόκειται για διαταραχές ύπνου (όπως παράλυση ύπνου).
Αλλά υπάρχει και ένα 10 τοις εκατό που δεν μπορεί να εξηγηθεί. Οι περισσότεροι επιστήμονες που ασχολούνται με αυτό το θέμα θεωρούν πως υπάρχουν δύο εκδοχές. Είτε πρόκειται για εξωγήινη παρουσία. Είτε κάποιο είδος φαινομένου, που η επιστήμη δεν μπορεί ακόμη να εξηγήσει. Το 10 τοις εκατό των περιπτώσεων που δεν μπορούν να εξηγηθούν ενδιαφέρουν την επιστήμη.