Αν σας αρέσει το ποπ κορν τότε έχετε παρατηρήσει πως όλοι οι σπόροι δεν σκάνε, γιατί συμβαίνει αυτό; Τι κάνει τον μικρό πυρήνα του ποπ κορν να πηδάει στον αέρα και να αλλάξει εμφάνισή;
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες καλαμποκιού που διαφέρουν σημαντικά από το ποπ κορν. Το ποπ κορν είναι στην πραγματικότητα μια ειδική ποικιλία καλαμποκιού, και είναι το μόνο που σκάει.
Το κλειδί για το σκάσιμο είναι το μοναδικό σχέδιο του πυρήνα του. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο πυρήνας του αποτελείται από ένα πολύ σκληρό, μη πορώδες εξωτερικό κέλυφος που ονομάζεται περικάρπιο.
Για όλα φταίει η υγρασία και η φλούδα του ποπ κορν
Το καλαμπόκι σκάει συνήθως με τον εξής μηχανισμό: Καθώς οι σπόροι θερμαίνονται η υγρασία μέσα τους διαστέλλεται, και όταν ξεπεράσει μία κρίσιμη πίεση, διαρρηγνύει το κέλυφος. Ατμοποιείτε και διασκορπίζει το αμυλώδες περιεχόμενο σε μορφή αφρού.
Από παλαιότερες έρευνες, είναι γνωστό ότι οι σπόροι σκάνε μόνο όταν η υγρασία στο εσωτερικό τους βρίσκεται σε συγκεκριμένα επίπεδα, περίπου στο 15%
Μια μελέτη από το πανεπιστήμιο του Purdue της Ιντιανάπολις, έδειξε ένα ακόμα παράγοντα. Είναι η δομή του Περισπερμίου της φλούδας που καλύπτει κάθε σπόρο. Αν το περισπέρμιο έχει ρωγμές ή άλλες δομικές ατέλειες, η υγρασία διαρρέει καθώς το καλαμπόκι ζεσταίνεται, και έτσι δεν συσσωρεύεται αρκετή πίεση για να γίνει έκρηξη.
Οι ερευνητές συνέκριναν σε φούρνο μικροκυμάτων τις επιδόσεις δεκατεσσάρων ποικιλιών καλαμποκιού. Στους σπόρους που δεν έσκασαν εντοπίστηκαν διαφορές στην κρυσταλλική δομή της φλούδας.
Είναι πάντως ενδιαφέρον ότι το ποσοστό των σκάρτων σπόρων ποικίλει πολύ από μάρκα σε μάρκα καλαμποκιού. Στα πειράματα το ποσοστό αυτό κυμάνθηκε από το 4% στις ακριβότερες μάρκες έως το 47% στις φτηνότερες, περίπου το μισό από το καλαμπόκι.
Το ποπ κορν προσφέρει πραγματικά σημαντικά οφέλη για την υγεία. Μελέτες που αφορούν την θρεπτικότητα του, έδειξαν πως περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά από ό,τι πολλά φρούτα και λαχανικά.