Ο ήλιος όχι μόνο μας φτιάχνει τη διάθεση, αλλά και μας χαλαρώνει. Αυτό το γνώριζαν οι αρχαίοι λαοί γι’ αυτό και λάτρευαν τον ήλιο σαν θεό και θεραπευτή.
Έρευνες για την επίδραση που έχει ο ήλιος στη διάθεση
Μια έρευνα που διεξήχθη το 1998 στο πανεπιστήμιο Fairleigh Dickinson στο New Jersey. Διαπιστώθηκε αύξηση συμπτωμάτων όπως η κόπωση και η κατάθλιψη το χειμώνα.
Έπειτα από ανάλυση των αποτελεσμάτων. Οι επιστήμονες βρήκαν μία σαφή σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και των ωρών ηλιοφάνειας. Με αισθητή αύξηση τον συμπτωμάτων καθώς μικραίνει η μέρα.
Μετά από 10 χρόνια, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ και από το πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φιλανδία, επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα.
Οι Φινλανδοί επιστήμονες προχώρησαν ένα βήμα πιο πέρα. Διαπιστώνοντας ότι ο ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί σαν ένα είδος φυσικού συσσωρευτή ηλιακής ενέργειας.
Καθώς οι ώρες έκθεσης στον ήλιο τους καλοκαιρινούς μήνες επιδρούν θετικά στην ψυχική και σωματική υγεία. Η ευεξία που προκαλεί η έκθεση στον ήλιο οφείλεται στην επίδραση της φυσικής ακτινοβολίας στον κωνοειδή αδένα.
Πιο πρόσφατες έρευνες εστιάζουν στην επίδραση του ήλιου στην παραγωγή δύο ορμονών. Της Σεροτονίνης και της Μελατονίνης.
Η Σεροτονίνη γνωστή και ως 5-υδροξυτρυπταμίνη είναι νευροδιαβιβαστής που παίζει σημαντικό ρόλο στη βιοχημεία της κατάθλιψης του άγχους αλλά και στη σεξουαλικότητα. Δηλαδή η ποσότητα Σεροτονίνης που παράγει το ανθρώπινο σώμα ρυθμίζεται από την έκθεση στον ήλιο.
Η επίδραση του ήλιου στην κούραση
Εκτός από την επίδραση του ήλιου στη διάθεσή μας, παράλληλες έρευνες κατέγραψαν την επίδραση του ήλιου στη σωματική κούραση.
Επισημαίνοντας πως οι άνθρωποι που εκτίθενται περισσότερες ώρες στον ήλιο η υποβάλλονται σε φωτοθεραπεία. Αισθάνονται ποιο ξεκούραστη από εκείνους που περνούν λιγότερες ώρες στον ήλιο ή ζουν σε περιοχές με λιγότερες ώρες ηλιοφάνειας.
Εκτός από την παραγωγή της Σεροτονίνης η έκθεση στον ήλιο επιδρά και στην παραγωγή της Μελατονίνης, μιας ορμόνης που επηρεάζει τον ύπνο και τη γήρανση.
Οι έρευνες γιατί μελατονίνη βρίσκονται ακόμα σε πρώιμα στάδια. Βέβαια τα επίπεδα της ουσίας αυτής στον ανθρώπινο οργανισμό επηρεάζονται από το φως του ήλιου, και ότι η συγκεκριμένη ορμόνη μάλλον επηρεάζει τι θερμοκρασία του σώματος.